Švestky - základ slivovice
Kdo by neznal modrofialové šťavnaté ovocné plody. Švestky jsou velmi chutné samotné, přidáváme je do ovocných knedlíků, vyrábíme z nich povidla, švestkové koláče, kompotujeme, dokonce lze z nich vyrobit i výborné cukroví. A samozřejmě se švestky používají k výrobě pálenky.
Nenechme se však mýlit, slivovice je možné vyrobit i z jiného ovoce - trnek, blum, plodů jeřábů, hrušek, jablek, meruněk, třešní, broskví, durancií aj. Slivovice z trnek je jemná s charakteristickou chutí a vůní s objemem alkoholu 50 %. Ovocný destilát vyrobený z durancie má výraznější chuť, hořkomandlovou příchuť a ta, která je opravdu velmi dobrá musí být jemná.
Obliba slivovice u nás i v zahraničí
Slivovice patří bezesporu k nejoblíbenějším alkoholickým nápojům v České a Slovenské republice. Slivovice si však našla příznivce i námi velmi navštěvovaném Chorvatsku, dále v Bulharsku, Srbsku. A jistě by se našli i další země, kde bychom byli překvapeni, že jim slivovice chutná.